“Ik ben een goede chauffeur, maar ben ik dan meteen een tweede Michael Schumacher?”

Veel organisaties gaan zelf aan de slag met het organiseren van evenementen, alle informatie is immers op internet te vinden! Een kind kan de was doen… zou je zeggen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Allereerst is het belangrijk je te beseffen dat het organiseren van een evenement vaak onverwacht veel tijd vergt van de toch al druk bezette werknemer. Heb je tijd over, dan liggen er nog wel een aantal valkuilen op de loer. Wil jij een succesvol evenement neerzetten?

Aan de hand van regelmatig begane blunders, visueel gemaakt in cartoons, geven we je de komende blogs graag een aantal tips.

1)     Welk(e) doel(en) wil je bereiken met jouw evenement?

Organiseer nooit zomaar een feestje om het feestje! Weet wat je ermee wilt bereiken. Ook als je lid van de Personeels Vereniging bent. Vraag de directie eens wat hun doelen zijn omtrent het personeelsbeleid en geef het evenement hiermee een extra impuls! Wedden dat het budget steeds minder belangrijk wordt!

Een succesvol evenement levert namelijk waarde voor het bedrijf. Willen jullie een hechter team of de relatie met klanten of partners verbeteren? Maak dit dan mogelijk met een evenement! Op deze manier wordt een evenement een investering doordat bijvoorbeeld een hecht team van werknemers betere resultaten behaalt en het verzuim & verloop afneemt.

2)   Ken je publiek!

Om een succesvol evenement te kunnen organiseren, moet je precies weten wat je doelgroep is. De doelgroep bepaalt namelijk de vorm en de inhoud van het evenement.

  • Wat spreekt jouw doelgroep aan en hoe kun je hierop inspelen?
  • Hoe kun je ze prikkelen?
  • En hoe kun je ervoor zorgen dat het evenement onvergetelijk wordt?

 

Herken je deze situatie?
Tijdens het feestje zitten de mensen van de verschillende afdelingen bij elkaar en blijft de aanhang veilig bij hun partner zitten. De managers zouden willen dat iedereen meer met elkaar zou mengen, de mannen zouden het liefst
aan de bar een biertje pakken en de vrouwen zouden het liefst massaal de dansvloer op willen. En toch gebeurd het niet. Door onbekendheid, angst, onzekerheid en dergelijke komt het feest pas op gang als iedereen te diep in het glaasje heeft gekeken. Laat dat nu net het laatste feestrondje zijn van de live muziek.

Klinkt dit bekend in de oren?

Dit kan anders, maar hoe dan?

Ik zie een feest graag als teambuilding. Ongemerkt kun je speelse teambuilding elementen toevoegen waardoor het ijs breekt, mensen op een losse manier kennis met elkaar maken en elkaar op een andere manier leren kennen zonder zich ongemakkelijk te voelen.

Ideeën:

  • organiseer een dans workshop,
  • organiseer een wedstrijd en laat de mannen het opnemen tegen de vrouwen.

Zo leert men elkaar beter kennen en is het gemakkelijker om bij het daadwerkelijke losbarsten van het feest ook los te gaan.