Page content

Hoe bouw je voordelig een stevig podium?

Hoe bouw je voordelig een stevig podium?

Ongelukken voorkomen? Bouw voordelig een stevig podium!

Het komt wel vaker in het nieuws dat een band of koor door het podium zakt. Dat bij het instorten van een podium iemand overlijdt gebeurt gelukkig maar zelden. Onlangs ging het in het Chinese plaatsje Nanning echter drastisch mis. In Nanning viel bij de bouw van het podium één dode en 13 gewonden, waarvan één in kritieke toestand. Een goed moment om te kijken naar de vereisten van een podium!

Je vergist je snel in het gewicht van het entertainment op een feest. Een band weegt al gauw meer dan 600 kg. Bovendien telt niet alleen het gewicht van de bandleden mee, maar ook het gewicht van alle apparatuur en instrumenten.

Belangrijk voor een podium is:

 • een goede draagkracht
  De draagkracht moet een veelvoud zijn van de totale belasting. Hier zijn normen voor. Als je een podium huurt bij een gerenommeerd verhuurbedrijf, zit je altijd goed.
 • dat het podium niét veert
  Dit is een indicatie dat de stutten onder het podium te ver uit elkaar staan. Wil je toch graag zelf een podium bouwen, bouw dan volgens onderstaande tips, dan is het zeker stevig genoeg.

XPX_Exciting_Party_Experience_Paul_Remon_Excitement_Events_DSC9443_360

TIPS: Hoe bouw je voordelig een stevig podium?

Podium van bierkratten

Het is heel goed mogelijk om van bierkratten een podium te bouwen. Ga als volgt te werk:

 • Zet de bierkratten op z’n kop goed tegen elkaar aan, over de hele oppervlakte van het podium.

 • Leg er een plank overheen met tapijt erop. (bijvoorbeeld 4 rijen van 4). De plank is erg belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat er zwakke plekken in het podium komen waar mensen doorheen kunnen zakken.

 • Schroef in de hoeken de plank vast aan de kratten zodat de plank er niet afschuift.

 • Werk de rand van het podium netjes af met een strook stof, een „rok” genoemd. Deze kun je aan de zijkant in de houten plank nieten.

Podium van pallets

Nog steviger: bouw een podium van pallets.

 • Stapel pallets op elkaar tot de gewenste hoogte. Ga niet hoger dan één meter, want daarboven dient het podium omheind te zijn. Het aantal pallets naast en achter elkaar bepalen de grootte van het podium.

 • Op het hout van pallets is het nog makkelijker planken vast te schroeven. Zorg er hierbij  voor dat er pallets liggen onder het gehele podium, dit om zeker te zijn dat je genoeg draagkracht hebt.

XPX_Exciting_Party_Experience_Paul_Remon_Excitement_Events_DSC9535_360

LET OP!

Naast het bouwen van een goed podium is het ook belangrijk te weten waar je grenzen liggen. De band in de cartoon heeft duidelijk hun limiet overschreden door met teveel gewicht op het podium te gaan.

Laat een bericht achter!

Comment Section

2 reacties op “Hoe bouw je voordelig een stevig podium?


Door Myron Jansen op 8 maart 2016

Ik wil met een groep graag een podium maken van pallets, het probleem is echter dat we de pallets huren, waardoor we er niet in kunnen boren. We hebben bedacht om ze goed aan elkaar vast te maken met een hele hoop tay-rips. Bovenop de pallets moet er ook iets van een plaat komen, waar de muzikanten op kunnen staan. Zijn er nog bepaalde dingen waar we op moeten letten? Houtsoort, dikte etc...?
Ik hoop dat u me kan helpen!


Door Myron Jansen op 8 maart 2016

Uiteraard bedoel ik tie-wraps!

Plaats een reactie


*